Svatební dort – tipy jak vybrat ten nejlepší

Možná toho o svatebních dortech moc nevíte (kromě toho, že jsou vynikající), ale čím více informací budete mít, tím lépe se budete rozhodovat. S výběrem dokonalého svatebního dortu a celého sweet baru vám pomohou naše tipy níže.

MUSÍTE ZAJÍT NA OCHUTNÁVKU.
Ochutnávka je důležitým krokem, který se zpravila koná přímo v cukrárně, kde svatební dort bude realizován, nebo se připraví ochutnávka až domů, aby si budoucí manželský pár mohl v klidu ochutnávku vychutnat. Vždy je to ale vynikající příležitost seznámit se s dodavateli, navázat s nimi kontakt a plně pochopit rozsah jejich schopností. Výběr dodavatele, který se vám postará o svatební dort, případně o celý sweet bar, je velká věc – budete chtít poznat jeho osobnost a ujistit se, že je také skutečně nadšený z vašeho svatebního dne.

VÝBĚR STYLU DORTU BY MĚL BÝT JEDNOU Z POSLEDNÍCH VĚCÍ, KTERÉ UDĚLÁTE.
Možná se vám líbí rustikální polonahý dort, ale pokud pořádáte svatbu v černém tanečním sále, tento styl nemusí být pro vaší svatbu úplně vhodný. Dortem se zabývejte až po rozhodnutích o stylu šatů a výzdobě hostiny. Tyto prvky mohou sloužit jako plán pro design a strukturu svatebního dortu. Vyberte si dort, který je v souladu se stylem místa konání, ročním obdobím, vašimi šaty, květinovou výzdobou nebo menu. Pokud chcete barevné akcenty (například cukrové květiny nebo stuhy z polevy), dejte například dodavateli vzorky látek. Dort by měl být součástí svatby, ne okázalým doplňkem.


NEJPRVE JE TŘEBA DOKONČIT SEZNAM HOSTŮ (A VELIKOST PROSTORU).
Při rozhodování o velikosti dortu se nejprve zaměřte na počet hostů. Obecně platí, že tři patra poslouží 50 až 100 hostům; pro 200 a více hostů budete pravděpodobně potřebovat pater pět. Pokud se hostina koná ve velké místnosti s vysokými stropy, zvažte zvýšení výšky dortu pomocí sloupků mezi jednotlivými patry.


SVATEBNÍ DORT SE ČASTO PRODÁVÁ PO PORCÍCH.
Cena se liší, ale obecně se pohybuje od 100-150,- Kč za porci (jde o velmi obecný odhad a ceny se mohou u jednotlivých dodavatelů výrazně lišit). Čím je dort složitější (na základě složitých ozdob nebo těžko dostupných náplní), tím je jeho cena vyšší. Fondánová poleva je dražší než máslový krém, a pokud chcete složité vytvarované tvary, zářivé barvy nebo ručně vyráběné detaily z cukrových květin, zaplatíte za práci návrháře dortu. To vše jsou věci, s kterými je třeba počítat, abyste nakonec finální cenou vašeho dortu nebyli překvapeni.


ZVOLTE SPRÁVNOU POLEVU.
Máslový krém nebo fondán? To je hlavní otázka. Máslový krém je často mnohem chutnější. Pokud však stejně jako my milujete hladký, téměř surrealistický vzhled fondánu, zvažte, zda dort nejprve nepotáhnout máslovým krémem a pak na celou cukrářskou hmotu přidat vrstvu fondánu. Můžete také zvolit ganache – dekadentně bohatou polevu s kašovitou strukturou z čokolády a smetany. Přestože má tmavě hnědou barvu, můžete požádat vašeho cukráře, aby ji doplnil barevným ovocem, které bude hodné svatby. (Bílou čokoládovou verzi však lze obarvit prakticky na jakýkoli odstín.)


VŽDY BERTE OHLED NA POČASÍ.
Pokud pořádáte svatbu venku v létě, kdy se teploty mohou vyšplhat opravdu vysoko, vyhněte se šlehačce, pusinkám a máslovému krému – rozpouštějí se. Zeptejte se svého cukráře na možnosti letních polev; možná budete chtít dort potažený fondánem, který nemusí být ani v chladu, případně lze vymyslet jiné alternativy, aby dort i vysoké letní teploty bez problému vydržel.


NENASTAVUJTE SVÁ OČEKÁVÁNÍ PŘÍLIŠ VYSOKO.
Mějte na paměti, že v časopisech nepřetržitě pracují foodstylisté, redaktoři a asistenti, aby dorty vypadaly dokonale. Tito lidé tráví hodiny opravováním kapání, naklánění nebo prohýbání, které se může běžně dortům stát, když nějakou dobu leží. A když se jim to nepodaří, mohou to napravit pomocí Photoshopu. Mají také ten luxus, že mohou vytvářet dorty z věcí, které nejsou jedlé – většina dortů v časopisech jsou ledové kusy polystyrenu, které rozhodně nechutnají dobře. Proto neočekávejte, že váš návrhář dortů bude schopen přesně napodobit to, co vidíte na obrázku na Pinterestu nebo v nějakém magazínu.


VŠE JE V DETAILECH.
Pokud jde o zdobení, náklady se pohybují v široké škále. Nejlevnější variantou je čerstvé ovoce nebo květiny, které v některých případech můžete použít identické s těmi, které pro vás bude připravovat vaše floristka. Na horní hranici jsou jemné květy z gumové nebo cukrové pasty, které se vytvářejí ručně, jeden okvětní lístek po druhém. Všechny doplňky – včetně marcipánového ovoce, květin z čokolády a krajkového zdobení prostě a jednoduše zvyšují cenu. My si však trváme na tom, že pro ten velký den se to zdobení prostě vyplatí!


MOŽNOSTI ZDOBENÍ DORTU JSOU VELMI ŠIROKÉ.
Klasická figurka je stále oblíbenější volbou, ale stále více párů používá „topper“ jako prvek personalizace svého dne a svatebního dortu. Vyberte si něco, co vás reprezentuje jako dvojici, například hliněný model vašeho domácího mazlíčka, figurky vašich oblíbených komiksových hrdinů nebo elegantní akrylový podstavec s monogramem. Pokud máte nějaký zděděný kousek – zejména jemný starožitný porcelán – spolupracujte s cukrářem na jeho začlenění do vhodného designu. Pár cukrových nebo perníkových sušenek může na venkovském svatebním dortu vypadat okouzlujícím způsobem. Drobně vyřezávané figurky z cukru nebo marcipánu jsou také zajímavým a originálním prvkem. Další alternativy: kytice z cukrových květů, kaskáda stuh z polevy nebo dokonce cukrový blok vyřezaný tak, aby odhalil váš nový monogram.


DODÁVKA DORTU VYŽADUJE KOORDINACI.
Složité dorty nemusí být nutně doručeny v konečné podobě. V případě potřeby si vyhraďte čas a prostor na jejich montáž. Může být také zapotřebí chlazení. A na to vše je třeba myslet při plánování vašeho svatebního dne.